Vianen - Bedieningsgebouw Grote Sluis

  • Omschrijving:
    ontwerp bedieningsgebouw sluis en terreininrichting

    Opdrachtgever:
    Bouwdienst Rijkswaterstaat, Utrecht

    Ontwerpjaar:
    1993

    Realisatie:
    oktober 1996

    Locatie:
    sluis Merwedekanaal/Lek, Vianen

    Samenwerking:
    Ingenieursbureau Zonneveld, Rotterdam

    Publicatie:
    Nieuwsflits voor Architecten oktober 1998, Profiel mei 1996

  • Twee blokken van metselwerk en een afgeknotte aluminium kegel vormen het sluisgebouw dat samen met het sluisterrein de groene buffer vormt tussen het historische centrum van Vianen en een nieuwbouwwijk. De plaatsing van het nieuwe sluisgebouw versterkt en verankert de klassieke opbouw van het bestaande complex, maar overstemt de aanwezige historische onderdelen niet. Bepalend voor het ontwerp is het glas, dat zo geplaatst is dat het reflecties tegengaat. In het interieur komen de blokken en kegel onder andere terug in het plafond van de operationele ruimte. Het tegenover gelegen bejaardentehuis inspireerde ons tot het plaatsen van een bank aan de voet van het gebouw.

project sluiten » «